Zupa z cukinii i pestek dyni

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z cukinii i pestek dyni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa z cukinii i pestek dyni

Składniki:

  • cukinia [2 szt.] (średnie)
  • ziemniaki [3 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • bulion warzywny [1 l]
  • oliwa z oliwek [1 łyżka]
  • zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
  • pestki dyni [1 łyżka]
  • bazylia [1 szt.]

Przygotowanie:

Cukinię (ze skórką) i ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię wraz z cebulą i na małej ilości oliwy podsmażyć ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodać czosnek. Zawartość patelni (razem z oliwą) przełożyć do garnka. Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i zostawić na małym ogniu ok. 20 minut tak, aż ugotują się do miękkości. Odstawić do przestygnięcia, zmiksować blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu podgrzać i doprawić do smaku: ziołami prowansalskimi, posiekaną drobno świeżą bazylią oraz pestkami dyni. Można też dodać grzanki czosnkowe lub jeść ja z bagietką z czosnkiem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Sesja zdjęciowa - konkurs "Dziecko na okładkę"

Komentarze

  • AgnesElka, 2014-11-09 17:54:13
    AgnesElka
    0
    uwielbiam cukinie, polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem