Cebularze

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cebularze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cebularze

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [350 g]
  • świeże drożdże [30 g]
  • ciepłe mleko [200 ml]
  • jajka [1 szt.]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • sól [2 szczypty]
  • olej [2 łyżki]
  • FARSZ
  • cebula [6 szt.]
  • olej [3 łyżki]
  • śmietana kremówka [2 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty [50 g]

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru,2 łyżek maki i 3 łyżek ciepłego mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki , zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 1 godzinkę.
Farsz
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy sporą szczyptę soli oraz pieprz i 3 łyżki wody oraz śmietankę. Dusimy ok 10 minut często mieszając. Cebula nie powinna się zrumienić. Wystudzamy i doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Formujemy kulki i układamy na blaszce, pozostawiając na 15 min. Wyrośnięte kulki spłaszczamy płaskim dnem szklanki tworząc zagłębieni w którym umieszczamy farsz. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. przez 20-25 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Polecany film:

Plebiscyt Kulinarny Blog Roku

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem