Sernik Krakowski

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2009-12-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik Krakowski
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik Krakowski
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik Krakowski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik Krakowski

Składniki:

Przygotowanie:

Kruche ciasto:
Wszystkie składniki połączyć razem, zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na ok 1godz-1,5godz czasu. Z ciasta odkroić 1/3 i odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, wykładamy nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, po nakłuwać widelcem ( inaczej zrobi nam się balonik). Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

Masa serowa:
Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w naczyniu na krem. Ucierając, dodajemy po 1 żółtku i po troszkę twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną. Dodajemy aromat.

Na podpieczony spód wyjęty już z piekarnika wykładamy masę serową. Pozostałe ciasto będące w lodówce cienko rozwałkowujemy i radełkiem wykrajamy paski o szerokości 1 cm. Z pasków układamy na serniku kratkę, którą smarujemy żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.

Lukier:
Cukier puder i białko, ucieramy. Jeśli będzie zbyt rzadki, gęstość regulujemy cukrem pudrem, natomiast jeśli zbyt gęsty dolewamy gorącej wody.

Wystudzony sernik posmarować lukrem. Gotowe!:)
Smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • ewelline, 2010-08-09 14:37:41
    ewelline
    1
    śliczny sernik! ja uwielbiam wszystkie serniki krakowski również!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem