Jaglane kotleciki z ciecierzycą

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, dania z kaszy , dodano: 2014-11-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jaglane kotleciki z ciecierzycą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jaglane kotleciki z ciecierzycą

Składniki:

  • kasza jaglana [1 szklanka]
  • ciecierzyca [1 szklanka]
  • woda [2 szklanki]
  • cebula czerwona [1 szt.]
  • czosnek
  • koperek
  • liść laurowy [1 ]
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc.
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą a następnie wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy kaszę i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy 10-15 minut do momentu wchłonięcia wody.
Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Z przestudzonej kaszy wyjmujemy liść oraz ziele a dodajemy ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Całość blendujemy, lecz niekoniecznie na gładką masę.
Z przygotowanej masy lepimy kotlety (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i umieszczamy na papierze/folii do pieczenia.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Sałatka z arbuza - Joanna Bielak

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem