Pieczone pierożki kukurydziane z pikantnym farszem

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-12
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierożki kukurydziane z pikantnym farszem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierożki kukurydziane z pikantnym farszem

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [250 g]
  • mąka kukurydziana [250 g]
  • drożdże [20 g]
  • woda [250 ml] (ciepła)
  • śmietana [50 ml]
  • oliwa [4 łyżki]
  • jajka [1 szt.]
  • sól, cukier, kurkuma (po łyżeczce)
  • FARSZ
  • mięso mielone [250 g]
  • cebula [1 szt.] (średniej wielkości)
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • papryczka chili (pół sztuki)
  • soczewica [50 g]
  • kukurydza konserwowa (1/2 puszki)
  • fasola czerwona konserwowa (1/2 puszki)
  • pomidory krojone z puszki (1/2 puszki)
  • czosnek [1 ząbek]
  • sól [1 łyżeczka]
  • zioła prowanslaskie [2 łyżki]
  • papryka (przyprawa) [2 łyżeczki]
  • kurkuma, kolendra (po dużej szczypcie)
  • cukier, kminek (po małej szczypcie)
  • oliwa (do smażenia)

Przygotowanie:

Rozkruszyć drożdże w misce, dodać cukier, łyżkę mąki, szklankę letniej wody i dokładnie wymieszać. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

W tym czasie obrać i posiekać cebulkę a następnie zeszklić na oliwie. Gdy cebula będzie miękka wrzucić na patelnię mięso - porozbijać powstające grudki, smażyć do lekkiego zarumienienia.

Przygotować w misce mąki, sól, kurkumę i wlać rozczyn. Wyrobić ciasto z dodatkiem żółtka z jajka, oliwy, dodając śmietanę tak, aby uzyskać elastyczne ciasto odchodzące od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ma podwoić swoją objętość.

Pokroić paprykę, posiekać drobno chili, dorzucić do mięsa i smażyć kilka minut pod przykryciem.

Soczewicę dobrze opłukać i podgotować w 200 ml lekko osolonej wody przez 5-7 minut - dzięki niej farsz będzie spójny. Strączkowe z puszki odsączyć na sitku.

Mięso z papryką zalać pomidorami - dobrze aby patelnia była duża, w razie potrzeby można na tym etapie przełożyć farsz do garnka. Dodać kukurydzę fasolkę i odsączoną soczewicę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i dodać razem z przyprawami. Proporcje przypraw i poziom ostrości można oczywiście dostosować według uznania.
Gdy farsz będzie gęsty a jego komponenty dość miękkie - zestawić z gazu.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować z ciasta placki o grubości ok. 3-4 mm i wycinać niedużą miseczką kółka (średnica mojej wynosi 13 cm). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde nałożyć po łyżce farszu. Uformować pierożki a następnie posmarować je rozbełtanym białkiem z jajka. Można posypać ziołami.

Piec przez 30 min. w 19o°C do zarumienienia - w razie potrzeby przełożyć pod koniec na górną półkę.

Najlepiej smakują na gorąco z ulubionym dipem.
Są też rewelacyjnym pomysłem na posiłek w pracy lub na wycieczce.

Farsz można zrobić z podwójnej proporcji zużywając całe opakowania produktów a pozostałą część zjeść następnego dnia samą lub np. w tortilli.


SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

„Warszawski Sen”

Komentarze

  • 92ana, 2015-07-24 18:17:54
    92ana
    Wyglądają apetycznie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką