Gołąbki z kapusty włoskiej

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapusty włoskiej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na około 30 niewielkich gołąbków. Zagotujemy wodę w garnku o szerokiej podstawie. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i czyścimy. Wycinamy głąb (aby ułatwić oddzielanie kolejnych liści).
Gdy woda się zagotuje, wkładamy kapustę i ostrożnie zdejmujemy liście. Odkładamy do ocieknięcia. Rozgrzewamy oliwę na patelni, przesmażamy mięso z przyprawami. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. W misce mieszamy usmażone mięso z ryżem, ewentualnie doprawiamy do smaku. Łyżką przyklepać powstały farsz, tak aby był w miarę zwartej budowy. Od przygotowanych wcześniej liści kapusty ścinamy zgrubiałą część łodyżki. Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zawijamy, najpierw wzdłuż liścia do środka (tak aby farsz nie wypadł) a następnie zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos – pomidory z puszki chwilę przesmażamy razem z sosem, w którym były, następnie blendujemy, dodajemy sok i bulion oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę. Zagotowujemy. Dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy gołąbki sosem, naczynie okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego 190-200 stopni, z włączoną dolną grzałką. Dusimy około godziny. Najlepsze są po kilku godzinach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 125 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe