Gorące crumble z malinami i migdałową kruszonką
autor: irmina1960,
kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano:
2014-11-13
Składniki:
- maliny [2 szklanki] (mrożone lub świeże)
- masło [120 g]
- otręby owsiane [70 g] (ew. żytnie)
- mąka pszenna [85 g]
- cukier trzcinowy [100 g] ((białego mniej, jest słodszy))
- migdały [20 g] (siekane lub płatki)
- cynamon
Przygotowanie:
Kokilki smarujemy masłem. Na ich dnie układamy pojedynczą warstwę malin. Masło kroimy w niedużą kostkę. Następnie z podanych ilości mąki, otrębów, migdałów, cukru trzcinowego i masła ucieramy łyżką kruszonkę. Dodajemy szczyptę cynamonu. Do masy opcjonalnie możemy dodać łyżkę stołową prawdziwego kakao. Powinna mieć sypką, grudowatą konsystencję, ale nie powinna być widoczna mąka. Wysypujemy równomiernie na owoce. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, na podwójnej grzałce bez termoobiegu przez 40 minut.
Podajemy po chwili, najlepiej smakuje ciepłe, ale nie bardzo gorące, inaczej możemy poparzyć podniebienie. Smacznego.
Polecany film:
Mariola Bojarska-Ferenc
Komentarze