Penne z sosem cztery sery, ze szpinakiem i ośmiorniczką.

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2014-11-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne z sosem cztery sery, ze szpinakiem i ośmiorniczką.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne z sosem cztery sery, ze szpinakiem i ośmiorniczką.

Składniki:

  • makaron penne [200 g]
  • szpinak [150 g] (mrożony lub świeży)
  • czosnek [4 ząbki]
  • śmietana 18% [300 ml]
  • ser pleśniowy [60 g]
  • ser cheddar [50 g]
  • ser edamski [60 g]
  • ser mozzarella [50 g]
  • plastry ośmiornicy w zalewie [150 g]
  • natka pietruszki [1 szt.] (świeża)
  • pomidory suszone [4 szt.]
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]

Przygotowanie:

1. Oliwę podgrzewamy na głębokiej patelni (może być wok), wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez chwilkę.
2. Dodajemy szpinak i dusimy około 5 minut. Przyprawiamy go solą i pieprzem.
3. Wlewamy śmietanę, dodajemy ser pleśniowy i gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji sosu.
4. Makaron penne gotujemy al dente i wykładamy na talerze.
5. Do sosu dodajemy suszone pomidory i pokrojoną w plasterki ośmiornicę w zalewie, całość dusimy jeszcze kilka minut.
6. Około 3 minuty przed podaniem do sosu ścieramy na tarce ser edamski i dorzucamy pokrojony w kostkę ser cheddar (te sery mają być wyczuwalne w sosie.
7. Sos nakładamy na makaron i posypujemy całość wiórkami mozzarelli. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem