Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)

Składniki:

Przygotowanie:

1. Kawałki kurczaka obieramy ze skóry, a następnie marynujemy - wsypujemy wymieszane przyprawy oraz wlewamy olej i dokładnie mieszamy aby mięso było całe pokryte.
2. Cebulę posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na odrobinie oleju do momentu zmięknięcia.
3. Na tej samej patelni podsmażamy kurczaka z każdej strony po około 10-15 sekund. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.
4. Łączymy pomidory z puszki i bulionem i mieszamy. Połowę powstałej masy wlewamy do dolnej części naczynia tagine. Układamy cebulę z czosnkiem, dynię i marchewki pokrojone w ok. 2cm kawałki oraz kukurydzę. Pałki kurczaka układamy w taki sposób, aby do połowy znajdowały się między warzywami. zalewamy wszystko resztą pomidorów z bulionem.
5. Wstawiamy odkryte naczynie do zimnego piekarnika i ustawiamy na około 180 stopni Celsjusza. Po 15 minutach przykrywamy naczynie stożkowatą pokrywką i dusimy jeszcze prze 45-55 minut.
6. Na patelni grillowej smażymy bakłażana pokrojonego w cienkie plastry. Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamiast wody do zalewania możne użyć bulionu dla uzyskania bogatszego smaku.

Wszystko podajemy gorące.
Ostrość potrawy jest idealna - nie za ostra ale także nie zbyt łagodna ;) Mięso będzie miękkie i łatwo odejdzie od kości, a warzywa zmiękną i nadadzą słodkawego posmaku.
Najlepiej wyjąć tagine w piekarnika i otworzyć przy biesiadnikach, dopiero po postawieniu naczynia na stole. Cała para zebrana w stożku stworzy niesamowity efekt, a danie będzie bardzo gorące - idealnie rozgrzewające w zimne dni.

Smacznego !! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem