Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marokański tagine z grillowanym baklażanem i kuskusem ;)

Składniki:

  • kurczak [6 szt.] (podudzia)
  • cebula [2 szt.]
  • czosnek [3 ząbki]
  • pomidory (1,5 puszki)
  • bulion warzywny [0.5 szklanki]
  • kukurydza konserwowa (1 puszka)
  • marchew [3 szt.]
  • dynia [400 g]
  • bakłażan [2 szt.]
  • kasza kuskus [1 szklanka]
  • Marynata do mięsa
  • pieprz cayenne [1 łyżeczka]
  • pieprz czarny [1 łyżeczka]
  • papryka (przyprawa) [2 łyżki] (słodka)
  • imbir (ok. 2 cm, starty)
  • kurkuma [1 łyżka]
  • cynamon [1 łyżeczka]
  • olej [0.5 szklanki]

Przygotowanie:

1. Kawałki kurczaka obieramy ze skóry, a następnie marynujemy - wsypujemy wymieszane przyprawy oraz wlewamy olej i dokładnie mieszamy aby mięso było całe pokryte.
2. Cebulę posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na odrobinie oleju do momentu zmięknięcia.
3. Na tej samej patelni podsmażamy kurczaka z każdej strony po około 10-15 sekund. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.
4. Łączymy pomidory z puszki i bulionem i mieszamy. Połowę powstałej masy wlewamy do dolnej części naczynia tagine. Układamy cebulę z czosnkiem, dynię i marchewki pokrojone w ok. 2cm kawałki oraz kukurydzę. Pałki kurczaka układamy w taki sposób, aby do połowy znajdowały się między warzywami. zalewamy wszystko resztą pomidorów z bulionem.
5. Wstawiamy odkryte naczynie do zimnego piekarnika i ustawiamy na około 180 stopni Celsjusza. Po 15 minutach przykrywamy naczynie stożkowatą pokrywką i dusimy jeszcze prze 45-55 minut.
6. Na patelni grillowej smażymy bakłażana pokrojonego w cienkie plastry. Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamiast wody do zalewania możne użyć bulionu dla uzyskania bogatszego smaku.

Wszystko podajemy gorące.
Ostrość potrawy jest idealna - nie za ostra ale także nie zbyt łagodna ;) Mięso będzie miękkie i łatwo odejdzie od kości, a warzywa zmiękną i nadadzą słodkawego posmaku.
Najlepiej wyjąć tagine w piekarnika i otworzyć przy biesiadnikach, dopiero po postawieniu naczynia na stole. Cała para zebrana w stożku stworzy niesamowity efekt, a danie będzie bardzo gorące - idealnie rozgrzewające w zimne dni.

Smacznego !! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Mariola Bojarska-Ferenc, konkurs

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką