Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-13
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę

Składniki:

  • mięso mielone [700 g] (może być mieszane-wieprzowe i z indyka)
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • czosnek [6 ząbków]
  • cynamon [1 szczypta]
  • słodka papryka [1 łyżeczka]
  • pieprz cayenne [0.5 łyżeczki]
  • bazylia [0.5 łyżeczki]
  • sos:
  • pomidory [1 szt.]
  • mleczko kokosowe [1 szt.] (puszka 400 g)
  • sos sojowy [2 łyżki]
  • czosnek [3 ząbki]
  • imbir [0.25 łyżeczki]
  • papryka marynowana [1 łyżeczka]
  • chili (przyprawa) (wg uznania, można dodać świeżą papryczkę chilli)
  • olej słonecznikowy (do smażenia)
  • kolendra [2 szczypty]
  • sól, pieprz świeżo zmielone [1 szczypta] (do smaku)
  • Dodatkowo:
  • ryż [1 op.]
  • por [1 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • marchew [2 szt.]

Przygotowanie:

Pyszne, rozgrzewające, pełne aromatów z dodatkiem chilli, które odchudza, zatem nie czekamy, tylko próbujemy:)

Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz cayenne, paprykę słodką, cynamon, bazylię i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy mięso, formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
Na patelni (najlepszy do tego jest wok) rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki. Gotowe wykładamy na talerz.
Na tym samym woku (jeżeli mało oleju, to dodajemy łyżkę masła) podsmażamy pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, po chwili dodajemy do nich por (też pokrojony w słupki), w szybkiej wersji obiadu warzywa można pominąć (dać jedynie cebulkę).
Dodajemy pomidory (swoje zblenderowałam) i mleczko kokosowe, następnie sos sojowy, pulpety, doprawiamy imbirem, kolendrą, solą, pieprzem, paprykami. Gotujemy na małym ogniu pare minut do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Mariola Bojarska-Ferenc, konkurs

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką