Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-13
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne pulpeciki na azjatycką nutę

Składniki:

Przygotowanie:

Pyszne, rozgrzewające, pełne aromatów z dodatkiem chilli, które odchudza, zatem nie czekamy, tylko próbujemy:)

Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz cayenne, paprykę słodką, cynamon, bazylię i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy mięso, formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
Na patelni (najlepszy do tego jest wok) rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki. Gotowe wykładamy na talerz.
Na tym samym woku (jeżeli mało oleju, to dodajemy łyżkę masła) podsmażamy pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, po chwili dodajemy do nich por (też pokrojony w słupki), w szybkiej wersji obiadu warzywa można pominąć (dać jedynie cebulkę).
Dodajemy pomidory (swoje zblenderowałam) i mleczko kokosowe, następnie sos sojowy, pulpety, doprawiamy imbirem, kolendrą, solą, pieprzem, paprykami. Gotujemy na małym ogniu pare minut do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe