Rozgrzewająca zupa czosnkowa

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Rozgrzewająca zupa czosnkowa
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Składniki:

  • czosnek [20 ząbków] (przy 15 zupa wychodzi łagodna)
  • cebula [2 szt.]
  • masło [3 łyżki]
  • ziemniaki (4-5 sztuk)
  • serek topiony [100 g] (naturalny)
  • wywar warzywny [1 l] (lub drobiowy)
  • czosnek granulowany [1 szczypta]
  • sól, pieprz [1 szczypta] (do smaku)
  • boczek [10 plastrów]
  • chleb tostowy [4 ] (kromki)

Przygotowanie:

1. Jeżeli ktoś nie chce użyć kostek, to proponuję nalać do garnka wody - ok. 1 i 1/5l, wrzucić porcję rosołową lub 2 skrzydełka, dodać liść laurowy, ziele ang. i szczyptę majeranku. Zagotować, dodać starkowaną marchew, pietruszkę,seler, kawałek pora i gotować do miękkości. Potem wyjąć mięso, ziele i liść. Powinniśmy uzyskać 1l rosołu. Jeżeli mamy mniej, to dolewamy wody.
2. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na złoto pokrojoną drobno cebulę, dodać pokrojony grubo czosnek i po podsmażeniu dodać do rosołu.
3. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (dużo nie solić, doprawimy zupę na koniec) gotować pod przykryciem aż będą miękkie.
4. Dodać serek topiony. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba, to czosnkiem granulowanym.
5. Moje propozycje: Podawać z pokrojonym w cienkie plasterki i podsmażonym boczkiem, z grzankami lub bagietką.
Plastry boczku kroję na cienkie plastry i podsmażam na suchej patelni, żeby był chrupiący. Posypuję nim zupę.
Jeżeli decyduję się na bagietkę, to nacieram ją rozgniecionym czosnkiem i podsmażam na łyżce masła na patelni, równie szybko zrobimy grzanki - smaruję kromki tostowego chleba masłem, nacieram czosnkiem lub posypuję granulowanym czosnkiem, kroję w kostkę i piekę w termoobiegu kilka minut, do zarumienia, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem