Kawa latte macchiato :D

autor: , kategoria: napoje bezalkoholowe, kuchnia włoska , dodano: 2009-12-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kawa latte macchiato :D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kawa latte macchiato :D
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kawa latte macchiato :D
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kawa latte macchiato :D

Składniki:

Przygotowanie:

Zrobić małe mocne espresso (ja preferuje prawdziwe z expresu ma wyjatkowy aromat i tzw creme).
Jeśli ktos nie ma to polecam zrobić Nescafee espresso (to to w czarnym opakowaniu) co najmniej z 2 łyżeczek.

Mleko 3,2 % tłuszczu, spienić tak aby powstała pianka, ja stosuję ręczny ubijak, który mozna kupic nawet na allegro, mozna stosować dysze parową z ezpresu....lub spieniacz na baterie...ale wg mnie ta ostatnia opcja jest najmniej fajna (nie trafiłam na elektryczny spieniacz by mnie zachwycił i robił naprawdę "sztywne" mleko).

odstawić mleko na 0,5 minuty wtedy pianka będzie bardziej sztywna . CALY SEKRET WARSTW to :mleko wlać do wysokiej szklanki i bardzo wolno do srodka wlewać wcześniej zrobione espresso.
Mleko i kawa powinny się rozwarstwić na kilka części od jasnej do ciemnej.
Dodać na wierzch czekolade, cynamon itp.

*jak ktos lubi ciekawe smaczki to do esppresso można dodać szczyptę kardamonu lub cynamonu.

POLECAM!

    Śr. ocena: 4.98 / recenzji: 24 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-22 17:51:41
    Eowina1818
    6
    Punkty przede wszystkim za opis przygotowania
    bardzo mi się podoba, jak to zostało ujęte, razem z konkretnymi radami i rozwiązaniem ewentualnych problemów!
    Nawet taki laik jak ja zrozumie
  • kama23, 2009-12-26 20:28:06
    kama23
    0
    kawa naprawde łatwa do zrobienia i pyszna
  • Osiak, 2009-12-27 11:22:37
    Osiak
    1
    Choć za kawą nie przepadam to ta wygląda po prostu ślicznie I na pewno skuszę się zrobić mojej mamie
  • wsiowy_gupek, 2010-01-03 02:01:14
    wsiowy_gupek
    2
    super opis wykonania
    Ta kawa będzie moja już niedługo
  • domi7ks, 2010-01-04 17:45:08
    domi7ks
    1
    Zgadzam sie z Osiak, że wygląda pięknie oraz Wsiowym glupkiem, ze super opis wykonania. No i napewno jest przepyszna. Dodaję do ulubionych.
  • kiniaczek711, 2010-01-04 23:29:15
    kiniaczek711
    0
    Muszę spróbować świetny przepis
  • paulina150528, 2010-01-06 09:39:33
    paulina150528
    4
    Uwielbiam latte macchiato pod każdą postacią Nigdy wcześniej nie dodawałam kardamonu do niej. Teraz mam akurat w ręku kubek kawy i muszę przyznać, że ten składnik wiele zmienia w smaku Jak najbardziej polecam. I faktycznie recznie spienione mleko jest lepsze od tego zrobionego elektrycznym pieniaczem.
  • ja85gusiek, 2010-01-06 22:26:00
    ja85gusiek
    1
    Uwielbiam kardamon, jak i tą mleczną piankę, więc kawa jak najbardziej dla mnie. Zamiast kardamonu lubię też dodać amaretto, smak nieziemski...
  • gaga87, 2010-01-10 23:29:02
    gaga87
    1
    wygląda pysznie
    to sztuka, bo nie każdemu i nie zawsze łatwo wychodzą takie piękne warstwy.
  • pysiamn, 2010-01-11 17:39:54
    pysiamn
    Sekret to do dobrze ubitego mleka dodawać expresso bardzo powoliiiii i cienkim strumyczkiem do środka szkalnki .... kilka testów i nawet laik zrobi ....skoro mój męzuś się naumiał
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-01-18 18:08:58
    Kaaarmelka
    -3
    Robiłam to kiedyś z innego przepisu i nie wyszło mi ciekawie. Cynamon pobił się ze smakiem kawy i nie wyszło wtedy ciekawie. I próbowałam zrobić wtedy piankę blenderem, ale nie wyszło mi za ciekawie... Można to zrobić zwykła trzepaczką?
  • iza251, 2010-01-27 11:12:57
    iza251
    Bardzo dobra kawka!PolecamPrzepis bardzo fajnie podany.
    Komentarz
  • brzoskwinia82, 2010-01-30 14:56:45
    brzoskwinia82
    1
    przepyszna kawka, dzięki za wskazówki
  • addicted to wizaz, 2010-01-30 19:05:03
    addicted to wizaz
    1
    Kawka wygląda wyśmienicie, a że mam nowy ekspres to zarówno z uzyskaniem mocnego espresso z cremą jak i z dobrze spienionym mlekiem nie ma najmniejszego problemu. Brawa za bardzo czytelny opis
  • madziulka_, 2010-01-30 19:28:22
    madziulka_
    Też tak robię-rewelacyjna kawka.
    Bardzo ładnie opisane
    Komentarz
  • MissHuffy, 2010-02-01 00:43:13
    MissHuffy
    nie widać tych warstw..coś chyba nie wyszło
    główna zasada jest taka,by mleko było chlodniejsze od kawy
    polecam do ubijanego gorącego mleka dodać cukier, pianka ma cudowny smak, zimna to nie to samo.
    Ostatnio złobiłam wartwowe capuccino
    Komentarz
  • komicznie, 2010-02-09 15:09:02
    komicznie
    2
    pszna kawa świetnie opisana. brawo.;-)
  • Sandra89, 2010-02-10 18:42:39
    Sandra89
    1
    Uwielbiam tą kawę i nie wiedziałam że tak łatwo ją zrobić
    Dzięki !
  • Fibibi, 2010-03-04 11:56:25
    Fibibi
    1
    Bardzo fajny przepis Kawa wyszła mi idealnie Oby jak najwięcej tak konkretnych przepisów na smacznym wizażu
  • katarzinka, 2010-03-20 13:50:35
    katarzinka
    1
    pyszne !
    i dobra wskazówka z tym ubijaniem mleka
  • ewaw71, 2010-04-09 19:58:27
    ewaw71
    0
    Przy takiej kawce mogłabym siedzieć bez przerwy
  • libra777, 2010-05-22 14:01:37
    libra777
    -2
    Wygląda smakowicie i pewnie jest pyszna, warta wypróbowania.
  • vild, 2010-06-17 21:38:08
    vild
    0
    kawa latte moja ulubiona i czywiscie laduje w ulubionych
  • _Mateusz_, 2010-11-22 18:21:31
    _Mateusz_
    2
    Oczywiście kawka boska Uwielbiam ją, robię podobnie jak Ty, wychodzą piękne wyraźnie oddzielone warstwy Spieniam mikserem! DD Zwykle dodaje też na wierzch śmietanę krówkową (taką łaciatą czerwoną do ciast i deserów) ubitą mikserem ) czasem też gałkę lodów śmietankowych... Polecam )
  • Pepus, 2011-07-16 12:22:05
    Pepus
    2
    Ta kawa nie tylko pięknie wygląda, ale też łechcze podniebienie! Ja mam kardamon w ziarnach i wrzucam 2- 3 ziarenka do kawy ziarnistej do młynka. Smak jest aksamitny, a z dodatkiem cynamonu boski.
    Cukier dodaję trzcinowy.
    Przepis jest wart wypróbowania.
    5 gwiazdek za przepis dokładny oraz za smak. A zdjęcie tylko kusi by zrobić sobie przerwę na kawę.
  • enturium, 2012-04-21 17:48:42
    enturium
    2
    Hmm, pierwszy raz robiłam latte macchiato i... jak się okazało mleka mam 4xtyle, co kawy :P ile trzeba go mniej więcej odmierzyć na 1 porcję? brakuje mi konkretnej proporcji ile trzeba odmierzyć tego mleka na filiżankę kawy, bo dla kawowego laika jak widać może być to problem... ale i tak pychota
    ja lubię do kawy dodatek cukru waniliowego, wiórków czekoladowych no i oczywiście bitej śmietany i lodów
  • Morfinistka, 2014-08-29 10:24:02
    Morfinistka
    1


    Taaaa.... jasne! Polecam. Mleko będzie w każdym miejscu, tylko nie w naczyniu...
    .
    Przepis super i bardzo prosty.
    W sumie to sama często robię kawę w podobny sposób, tyle że używam ekspresu przelewowego, bo ciśnieniowy zarósł kamieniem i nie ma chętnego, który by go wyczyscił.
  • Morfinistka, 2014-08-29 10:27:48
    Morfinistka
    ' Można to zrobić zwykła trzepaczką? ' *

    *cytat mi uciekł
    Komentarz
  • markopol, 2015-11-13 16:55:44
    markopol
    0
    Dostałem już paczke, odwiedził mnie kurier i przywiózł mi nowy SMART TV.
    Kupiłem go za 219 złotych na stronie :

    http://www.piurl.net/aukcje

    I właśnie dlatego polecam wam wszystkim, bo z moich obserwacji wynika, że można zaoszczędzić około 90%

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe