Pulpety z ryżem

autor: , kategoria: dania dla niemowląt, bezglutenowe, kuchnia polska , dodano: 2009-12-21
  • Pulpety z ryżem

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso należy starannie umyć, oczyścić z błon, usunąć najdrobniejsze kawałki tłuszczu. Następnie pokroić w kostkę, wrzucić do maszynki i zemleć. Do zmielonego mięsa dodać ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformować 4-6 kulek. Zamiast pietruszki można użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Gotować w parowarze ok 40-50min lub jeżeli nie mamy parowaru ułożyć pulpety na sicie do gotowania na parze, ustawić garnek na małym ogniu i gotować przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki. Maluch zje najwyżej dwa pulpety, resztę można schować na "później".

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • marica5, 2010-02-23 20:10:23
    marica5
    Przepis wygląda bardzo ciekawie, tylko od którego miesiąca można podawać???
    Komentarz
  • e.m.i.l.k.a, 2010-03-02 10:03:02
    e.m.i.l.k.a
    przepraszam, dopiero teraz zauważyłam pytanie. Można podawać od 8 miesiąca
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-21 22:24:50
    marissima
    dokładny przepis ale nie mam maszynki do mielenia zrobię to w blenderze
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem