Czekoladowe brownie

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia amerykańska , dodano: 2014-11-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe brownie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe brownie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe brownie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe brownie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe brownie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowe brownie

Składniki:

  • czekolada gorzka [100 g] (70 % kakao)
  • masło [100 g] (82 % tłuszczu)
  • jajka [3 szt.]
  • cukier [150 g]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • mąka [100 g]
  • śmietana kremówka [100 ml]

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbijamy z cukrami. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady, mąki i śmietanki, tak do wyczerpania składników.

Pieczemy w temp. 170 st. przez 35 minut.

No ostygnięciu dekorujemy polewą. Można ją przygotować w prosty sposób. Rozpuścić w kąpieli wodnej pół czekolady, dodać 3 łyżki mleka, 1 łyżkę masła. Jeśli jest to gorzka czekolada, dodajmy 2 łyżki cukru pudru. Wylewamy na ciasto i do lodówki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką