Ciasto mocno korzenne bez cukru i glutenu

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto mocno korzenne bez cukru i glutenu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto mocno korzenne bez cukru i glutenu
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto mocno korzenne bez cukru i glutenu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto mocno korzenne bez cukru i glutenu

Składniki:

  • mąka gryczana [1.5 szklanki]
  • ksylitol [1 szklanka] (pół na pół z erytrolem, można sam jeden albo drugi, można dodać stewię)
  • kakao [3 łyżki] (lub karob)
  • przyprawa do pierników [2 łyżki] (ja miałam domową)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (ja miałam bezglutenowy)
  • olej [6 łyżek] (około,mozna ciut więcej do konsystencji)
  • mleko [1 szklanka] (roślinne lub krowie/kozie, u mnie migdałowe)
  • ekstrakt waniliowy [1 łyżka]
  • gruszki [1 szt.]
  • bakalie (wg uznania, u mnie orzechy, skórka i rodzynki)

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dolać płynne i znów wymieszać. Sprawdzić masę czy wystarczająco słodka (można użyć też zwykłego cukru). Sprawdzać też konsystencję - ma być pół gęsta i móc się wylewać z misy do formy. Ja podlałam jeszcze odrobiną mleka :) Gruszkę obrać, pokroić kawałki i ułożyć na dnie keksówki. Masę wymieszać lekko z dowolnymi bakaliami (u mnie domowa skórka pomarańczowa, rodzynki i orzechy). Wlać masę do keksówki (u mnie silikonowa). Piekłam około 50 min w 180 stopniach C do suchego patyczka, bez termoobiegu. Trzeba kontrolować czas bo może być dłuższy. Na koniec po ostygnięciu polałam polewą z roztopionej czekolady bez cukru :)
Wychodzi pyszne i wilgotne, trochę jak piernik ;)

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami

Komentarze

  • ksieznnniczka, 2014-12-16 11:39:43
    ksieznnniczka
    Co z tego, że nie ma cukru jeżeli trzeba dodać kupę ksylitolu? Ksylitol też nie jest wskazany. Równie dobrze (o wiele bardziej zdrowa alternatywa) do ciasta zamiast jakiejkolwiek substancji można dodać dojrzałego, zblendowanego banana.
    Komentarz
  • Mirianka, 2014-12-16 14:07:36
    Mirianka
    A co złego jest w ksylitolu?? To już chyba przesada, że nie jest wskazany. Odsyłam chociażby do ksiązek Davis'a czy "Kuchni polskiej bez pszenicy", nie mówiąc o wielu innych publikacjach. Owszem, nie powinno się na samym początku przygody z nim przesadzać, póki jelita się nie przyzwyczają ale potem można go normalnie stosować (oczywiście w normalnych ilościach). Przy okazji - to w końcu jest ciasto a nie gulasz Nie będziesz go jadła przecież blachy na raz Można go także zastąpić jeszcze lepszym erytrolem bądź stewią. Ja np bananów nie toleruję, także nie ma co mówić ogólnie o "zdrowszej" alternatywie (nie mówiąc o ilości fruktozy w nim! Czy jego IG). Przesada nie jest wskazana w żadną stronę.
    Komentarz
  • ninalinka, 2014-12-17 13:43:58
    ninalinka
    Do ciasta nie są potrzebne jaja?
    Komentarz
  • Mirianka, 2014-12-17 13:55:46
    Mirianka
    Nie, robiłam bez
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką