Świąteczne pierniczki

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2014-12-05
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczne pierniczki

Składniki:

Przygotowanie:

Margarynę zagotować z cukrem, przestudzić aż będzie letnia.
Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wstawić do lodówki na noc.

Ciasto następnego dnia wałkować cienko i wykrawać foremką pierniczki.
Piec 10-12 minut w temp 180 st. bez termoobiegu.

Do dekoracji używam Lukier królewski:

1 białko ubić
dodać 1 szkl. cukru pudru
ubić na sztywno
pierniki dekorować szprycą po przestudzeniu

Uwaga: margarynę można zastąpić masłem, jednak ja wolę ta pierwsza opcję.
Pierniczki są cały czas kruche można je przechowywać w puszce wyłożonej serwetką nawet kilka miesięcy.

Z podanej proporcji wychodzi ok 100 sztuk ciastek

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • ostarka, 2014-12-09 12:04:54
    ostarka
    0
    WoW wyglądają cudnie
  • mideczka, 2014-12-09 15:33:58
    mideczka
    0
    Piękne, też takie chce
  • kaktus66, 2014-12-10 22:08:25
    kaktus66
    0
    Ależ pięknie wyglądają!!!Zainspirowa łaś mnie.Jutro robię pierniczki wg.Twojego przepisu.Dziękuję! O efektach napiszę...Ja lukier robię z cukru pudru, ciepłej wody i cytryny.Spróbuje tego królewskiego
  • derwis, 2014-12-27 14:02:10
    derwis
    Muszę kiedyś spróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe