Pierniczki bez glutenu i cukru na Święta

autor: , kategoria: ciasteczka, bezglutenowe , dodano: 2014-12-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki bez glutenu i cukru na Święta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki bez glutenu i cukru na Święta
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki bez glutenu i cukru na Święta
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki bez glutenu i cukru na Święta

Składniki:

  • mąka [200 g] (dałam: najwięcej amarantusowej, mniej sojowej i na końcu ok 50 g kasztanowej)
  • miód [65 g] (dowolny)
  • masło [65 g]
  • jajka [1 szt.]
  • przyprawa do pierników [1 łyżeczka] (1-2 domowej lub dwie kupnej - wg uznania)
  • kakao [0.5 łyżki] (lub karob)
  • soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
  • ksylitol [35 g] (można dać zwykły cukier bądź cukier puder)

Przygotowanie:

To moja własna modyfikacja klasycznego przepisu na pierniczki :) Wzięłam mieszankę 3 mąk: amarantusowej, sojowej i kasztanowej gdyż te wydały mi się być najlepsze do ciasteczek (np sojowa czy kasztanowa nadają taki lekko orzechowy posmak). Można kombinować z różnymi rodzajami mąk wg uznania i tego, co mamy pod ręką ;)
Zamiast ksylitolu polecam także erytrol bądź stewię. W oryginale był cukier puder, myślę że klasyczny także się nada. Zamiast kakao można karob i podejrzewam że olej kokosowy zamiast masła też wchodzi w grę ;)
Masło z miodem rozpuszczamy w garnku i przelewamy do miski. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami. Powoli dodajemy je do roztopionej masy miodowej.
Kiedy wmieszamy połowę, wbijamy jajko i dalej mieszając powoli dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy dobrze a potem wałkujemy na grubość ok 5 mm.
Można podsypywać delikatnie mąką (u mnie sojowa). Wykrawamy pierniczki i pieczemy je max 10 min z termoobiegiem (trzeba uważać! Lepiej chyba piec krócej i wyciągnąć by doszły na kratce) w temp. 160 stopni.
Polecam udekorować domową polewą czekoladową i bakaliami :D
U mnie wyszło ok 22 większe pierniczki (ścinki z pierwszej partii zagniatam jeszcze raz i tak do wykończenia ciasta).

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 22

Polecany film:

Ciasteczka czekoladowe z polewą

Komentarze

  • Syhonda, 2014-12-15 10:38:10
    Syhonda
    0
    Super, takiego przepisu szukałam
  • Mirianka, 2014-12-15 14:56:04
    Mirianka
    Polecam je obserwować w piekarniku i wyciągnąć lekko zarumienione - dojdą na kratce Można i bez termoobiegu. I kombinować z rożnymi mąkami i ich proporcjami - co kto ma pod ręką
    Komentarz
  • Mirianka, 2014-12-15 14:56:42
    Mirianka
    Tak samo z przyprawami oczywiście
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem