Roladki wieprzowe z wytrawnym nadzieniem.

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2014-12-10
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Roladki wieprzowe z wytrawnym nadzieniem.
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Roladki wieprzowe z wytrawnym nadzieniem.

Składniki:

  • mięso wieprzowe [4 plastry] (rozbite jak na kotlety)
  • szynka parmeńska [4 plastry]
  • ser cheddar [10 dag]
  • zielone oliwki [8 szt.]
  • papryczka jalapeno [4 plastry]
  • pomidory suszone [4 plastry]
  • pieczarki [2 szt.]
  • jajka [1 szt.] (do panierki)
  • bułka tarta [0.5 szklanki]
  • Dodatki
  • ziemniaki [8 szt.]
  • brukselka [0.5 kg]
  • przyprawy
  • sól [3 łyżeczki] (do mięsa, ziemniaków i brukselki)
  • pieprz [3 szczypty]
  • zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
  • ziele angielskie [5 szt.] (kuleczek)
  • pieprz cayenne [2 szczypty]
  • oliwa z oliwek [4 łyżki] (do ziemniaków)
  • olej [50 ml] (do smażenia mięsa)

Przygotowanie:

1. Rozbitą jak na kotlety wieprzowinę nacieramy delikatnie solą i pieprzem.

2. Na każdym płacie kładziemy plasterek szynki parmeńskiej, drobne kostki sera cheddar, plaster suszonego pomidora, 2 oliwki, drobno skrojone pieczarki i nieduży plasterek papryczki jalapeno. Mięso zawijamy na roladki.

3. Roladki klasycznie panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

4. W między czasie przygotowujemy dodatki: ziemniaki kroimy w talarki, gotujemy przez chwilę, cedzimy. Polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami: zioła prowansalskie, pieprz cayenne, ziele angielskie. Smażymy na dużej patelni do uzyskania chrupkiej skorupki na każdym talarku.

5. Brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.

6. Usmażone mięso odsączamy z oleju za pomocą ręczników papierowych.

7. Wykładamy wszystko na talerz i gotowe :) Smacznego!

Danie jest mieszanką różnych kuchni europejskich, ale wciąż na bazie polskiej:
wieprzowina, ziemniaki - Polska
szynka parmeńska - Włochy
oliwki, suszone pomidory - kuchnia śródziemnomorska
ser cheddar - Anglia
brukselka - Niderlandy

Miła odmiana od ciężkich, polskich rolad, ale danie wciąż tradycyjnie trzyskładnikowe :) Polecam!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem