Piernik gryczany bez glutenu i cukru

autor: , kategoria: ciasta ucierane, bezglutenowe , dodano: 2014-12-10
  • Piernik gryczany bez glutenu i cukru

Składniki:

Przygotowanie:

Masło, olej, miód i przyprawy topimy w rondelku. Dodajemy do tego jajka i jogurt - mieszamy na jednolitą masę. Dodać sodę i mąki, wymieszać. Można spróbować czy odpowiada nam stopień słodkości (i dodać ewentualnie trochę ksylitolu, stewii lub erytrolu) i przyprawienia (też dodać jak coś). Odstawić na ok. godzinę by masa się przygryzła (u mnie pod bawełnianą serwetką). Jest miękko - gęsta, po odstaniu staję się gęsta trochę bardziej :D Masę przelać (przełożyć) do keksówki (u mnie silikonowa) i piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Do masy można jeszcze dołożyć dowolne bakalie jak ktoś lubi. Sprawdzić patyczkiem (by ciasto się nie przyklejało do niego). Wyjąć z piekarnika i udekorować domową polewą czekoladową* i bakaliami ;) Zostawić do ostygnięcia. Ciasto wychodzi pyszne!

* Ja robię z 4 łyżek oleju kokosowego/masła, pół szklanki kakao/karobu, ok 4 łyżek ksylitolu, 1/3-1,5 szklanki jogurtu naturalnego/kefiru i ciutki soli. Wychodzi spora porcja ala nutella - można wyjadać łyżką :D Piernik dekoruję orzechami włoskimi i skórką pomarańczową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem