Piernik gryczany bez glutenu i cukru

autor: , kategoria: ciasta ucierane, bezglutenowe , dodano: 2014-12-10
  • Piernik gryczany bez glutenu i cukru

Składniki:

  • mąka gryczana [1.5 szklanki]
  • mąka orzechowa [0.5 szklanki] (dowolna np migdałowa, u mnie arachidowa)
  • mąka amarantusowa [0.5 szklanki] (można próbować z dowolną inną bezglutenową)
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • jajka [2 szt.]
  • jogurt naturalny [0.667 szklanki] (nie miałam, pomieszałam serek wiejski z kefirem ;))
  • masło [3 łyżki]
  • olej kokosowy [3 łyżki]
  • miód [6 łyżek] (dowolny prawdziwy, u mnie wielokwiatowy)
  • przyprawa do piernika [3 łyżeczki] (wg uznania)
  • sól (szczypta)
  • kakao (lub karob, szczypta więsksza)
  • pieprz czarny [0.5 łyżeczki]
  • gałka muszkatołowa (szczypta)
  • kardamon (duża szczypta)
  • goździki (mielone, szczypta)

Przygotowanie:

Masło, olej, miód i przyprawy topimy w rondelku. Dodajemy do tego jajka i jogurt - mieszamy na jednolitą masę. Dodać sodę i mąki, wymieszać. Można spróbować czy odpowiada nam stopień słodkości (i dodać ewentualnie trochę ksylitolu, stewii lub erytrolu) i przyprawienia (też dodać jak coś). Odstawić na ok. godzinę by masa się przygryzła (u mnie pod bawełnianą serwetką). Jest miękko - gęsta, po odstaniu staję się gęsta trochę bardziej :D Masę przelać (przełożyć) do keksówki (u mnie silikonowa) i piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. Do masy można jeszcze dołożyć dowolne bakalie jak ktoś lubi. Sprawdzić patyczkiem (by ciasto się nie przyklejało do niego). Wyjąć z piekarnika i udekorować domową polewą czekoladową* i bakaliami ;) Zostawić do ostygnięcia. Ciasto wychodzi pyszne!

* Ja robię z 4 łyżek oleju kokosowego/masła, pół szklanki kakao/karobu, ok 4 łyżek ksylitolu, 1/3-1,5 szklanki jogurtu naturalnego/kefiru i ciutki soli. Wychodzi spora porcja ala nutella - można wyjadać łyżką :D Piernik dekoruję orzechami włoskimi i skórką pomarańczową.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Batida na święta!

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe