Buffalo chicken wings

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia amerykańska , dodano: 2014-12-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buffalo chicken wings
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buffalo chicken wings

Składniki:

Przygotowanie:

1. Skrzydełka kroimy na 3 części. Końcówki odrzucamy, dwie pozostałe dajemy do miseczki.

2. Przygotowujemy marynatę: 2 łyżki papryki słodkiej + 2,5 łyżki czosnku granulowanego + 1 łyżeczka pieprzu cayenne + sól, pieprz. Zasypujemy skrzydełka, odstawiamy do zamarynowania przynajmniej na 30 minut (najlepiej jednak marynować je kilka godzin).

3. Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w mące, następnie w mleku i ponownie w mące tworząc podwójną panierkę.

4. Przygotowujemy sos: na rozgrzany olej wrzucamy łyżeczkę pieprzu cayenne, podsmażamy krótką chwilę i dodajemy pokrojoną w drobą kostkę cebulkę. Do tego dodajemy 1,5 łyżki czosnku granulowanego, 1 łyżkę papryki słodkiej, wszystko chwilę dusimy. Dodajemy masło, a po jego rozpuszczeniu dolewamy szklankę keczupu. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy troszkę wody.

5. Skrzydełka smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręcznikach kuchennych.

6. Usmażone skrzydełka maczamy w sosie i wykładamy na talerze. Smacznego!

Danie typowo amerykańskie, idealna przekąska na wieczory filmowe :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem