Uroda Życia poleca: Pataty pieczone z cynamonem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2014-12-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: Pataty pieczone z cynamonem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: Pataty pieczone z cynamonem

Składniki:

Przygotowanie:

1. Pataty dokładnie umyj. Możesz je obrać lub zostawić w skórce (jeśli nie jest zbyt twarda). Pokrój na kawałki.

2. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotuj 5–10 min.

3. Piekarnik nagrzej do 2000C.

4. Pataty dokładnie odcedź z wody. Wysyp je na blachę, dodaj olej z pestek winogron lub kawałki masła klarowanego, posyp całość szczyptą cynamonu.

5. Piecz ok. 10 min lub tak długo, aż staną się z wierzchu lekko przypieczone i chrupiące – takie są najpyszniejsze! Przed końcem pieczenia dodaj odrobinę rozmarynu.

W słodkich ziemniakach od razu się zakochałam, podobnie jak Fannie Flagg, autorka 'Smażonych zielonych pomidorów'. To ona na końcu powieści podaje przepis na kandyzowane pataty z masłem i cynamonem. Ja wymyśliłam inny, jeszcze prostszy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe