Uroda Życia poleca: makrele pieczone z cynamonem, zielem angielskim i cytrynami

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2014-12-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: makrele pieczone z cynamonem, zielem angielskim i cytrynami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: makrele pieczone z cynamonem, zielem angielskim i cytrynami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Zmiksuj (w mikserze lub używając moździerza) ziele angielskie, czarny pieprz, cynamon, czosnek, cukier oraz 2 płaskie łyżeczki soli, a następnie dodaj olej i całość wymieszaj na gęstą pastę.

2. Umyte i osuszone makrele zanurz w maceracie i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.

3. Piekarnik nagrzej do 1800C (góra i dół równomiernie).

4. Cytryny pokrój na ćwiartki. Razem z makrelami wyłóż je na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Polej maceratą.

5. Piecz 30–40 min, aż ryby staną się złociste. Na koniec możesz dodać świeże zioła.

Są kraje, w których cynamon dodaje się i do ryb, i do mięs! W Polsce przyzwyczailiśmy się stosować go do słodkości, ale spróbuj użyć go jak ja! Subtelnie wydobywa z potraw nowe smaki. Jeśli nie lubisz makreli, zrób tak pstrąga, a nawet... karpia!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem