Spaghetti z sosem carbonara

autor: , kategoria: z wieprzowiny, makarony , dodano: 2014-12-17
  • Spaghetti z sosem carbonara

Składniki:

  • spaghetti [340 g]
  • boczek (pancetta) [140 g]
  • żółtko z jajka [4 szt.]
  • ser pecorino [100 g]
  • sól i pieprz [1 szczypta] (do smaku)

Przygotowanie:

Ugotuj Spaghetti Barilla w dużym garnku osolonej wody. W tym samym czasie pokrój boczek na cienkie paski i ułóż je na dużej patelni. Przysmaż boczek na lekki brąz bez dodawania oleju.
W międzyczasie ubij żółtka z ¾ ilości sera pecorino. Dodaj świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i włóż na patelnię z boczkiem. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite żółtka. Dodaj łyżkę wody z gotowania makaronu, by uzyskać kremowy efekt.
Mieszaj przez minutę. Posyp resztą sera pecorino i czarnym pieprzem. Podawaj gorące.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe