Green curry z kurczakiem.

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2014-12-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Green curry z kurczakiem.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Green curry z kurczakiem.

Składniki:

Przygotowanie:

1. Kurczaka i bakłażan kroimy w grubą kostkę, papryczkę w skośne plasty.
2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy 3 łyżki pasty curry i smażymy chwilę.
3. Dodajemy kurczaka i obsmażamy z zewnątrz.
4. Wlewamy mleko kokosowe w ilości takiej, by cały kurczak był przykryty i gotujemy do powstania 'zielonego tłuszczyku' na wierzchu mleka.
5. Dodajemy bakłażana i papryczkę, gotujemy na małym ogniu do momentu aż skórka bakłażana będzie mięciutka.
6. W między czasie gotujemy ryż jaśminowy.
7. Curry doprawiamy sosem rybnym i dokwaszamy sokiem z połowy limonki. Na tarce ścieramy skórkę z połowy limonki bezpośrednio do woka.
8. Drugą połówkę limonki kroimy w plastry. Dorzucamy po jednym do miseczek z daniem, resztą dekorujemy ryż podany na osobnym talerzu.

Jedno z narodowych dań tajskich, które szybko i łatwo można przygotować i w polskim domu :) Polecam fanom kuchni orientalnej.


    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe