Stek & zapiekane puree z batatów.

autor: , kategoria: z wieprzowiny, z wołowiny , dodano: 2014-12-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stek & zapiekane puree z batatów.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stek & zapiekane puree z batatów.

Składniki:

  • antrykot wołowy [2 szt.] (steki)
  • bataty [800 g]
  • marchew [3 szt.] (duże)
  • czosnek [4 ząbki] (duże)
  • papryczka jalapeno [1 szt.] (świeża)
  • śmietana [150 ml] (18%)
  • mozzarella [70 g] (starta)
  • zioła prowansalskie [2 łyżeczki]
  • tymianek [1 łyżeczka]
  • pieprz cytrynowy [3 szczypty]
  • masło [3 łyżki]

Przygotowanie:

1. Bataty, marchew i jalapeno kroimy w kostkę lub talarki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, tymianek, śmietanę, masło, pieprz cytrynowy. Całość mieszamy i blendujemy.
3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy łyżką i posypujemy wiórkami mozzarelli.
4. Puree zapiekamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku do momentu, aż mozzarella na wierzchu będzie złocista.
5. Stek solimy, pieprzymy, nacieramy oliwą i smażymy na patelni grillowej - czas zgodnie z preferencjami co do stopnia wysmażenia.
6. Danie podajemy ze świeżymi warzywami sezonowymi bądź z domową sałatką pasteryzowaną (u nas jest to na przykład sałatka z cukinii).

Danie amerykańskie z nutką meksykańskiej pikanterii w słodko-ostrym puree. Polecam!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)