Stek & zapiekane puree z batatów.

autor: , kategoria: z wieprzowiny, z wołowiny , dodano: 2014-12-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stek & zapiekane puree z batatów.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Stek & zapiekane puree z batatów.

Składniki:

Przygotowanie:

1. Bataty, marchew i jalapeno kroimy w kostkę lub talarki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, tymianek, śmietanę, masło, pieprz cytrynowy. Całość mieszamy i blendujemy.
3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy łyżką i posypujemy wiórkami mozzarelli.
4. Puree zapiekamy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku do momentu, aż mozzarella na wierzchu będzie złocista.
5. Stek solimy, pieprzymy, nacieramy oliwą i smażymy na patelni grillowej - czas zgodnie z preferencjami co do stopnia wysmażenia.
6. Danie podajemy ze świeżymi warzywami sezonowymi bądź z domową sałatką pasteryzowaną (u nas jest to na przykład sałatka z cukinii).

Danie amerykańskie z nutką meksykańskiej pikanterii w słodko-ostrym puree. Polecam!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe