Wegański chleb bananowy

autor: , kategoria: ciasta ucierane, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2014-12-22
  • Wegański chleb bananowy

Składniki:

Przygotowanie:

W pierwszej misce łączymy mokre składniki - rozgniatamy banany na papkę jak najrzadszą, olej i aromat. Mieszamy do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche i dodajemy je do mokrych. Mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy delikatnie pokruszone kawałki czekolady (ja prawie zawsze daję jej więcej - ok 3/4-cała tabliczkę) i orzechy. Można dodać też trochę rodzynek czy nawet wiórków kokosowych :). Przelewamy masę do keksówki i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach do w miarę suchego patyczka. Ciasto nie wyrośnie jak typowy chlebek bananowy gdyż ma w sobie dużo masy owocowej. Ale wychodzi pyszny! Polecam polać stopioną czekoladą czy inną domową polewą ;) Można kombinować z różnymi rodzajami mąk (np z kokosową też! czy oczywiście pszenną) i cukrów - można dać i stewię i erytrol i zwykły cukier :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe