Wegański chleb bananowy

autor: , kategoria: ciasta ucierane, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2014-12-22
  • Wegański chleb bananowy

Składniki:

  • mąka [1.75 szklanki] (u mnie bezglutenowa mieszanka: jaglana, ryżowa, teff)
  • ksylitol [0.75 szklanki] (około, indywidualnie)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • soda oczyszczona [0.25 łyżeczki]
  • cynamon [1 łyżeczka] (indywidualnie, do smaku)
  • sól (szczypta)
  • banan [3 szt.] (duże! Albo 4 małe)
  • olej kokosowy [130 g] (roztopiony)
  • orzechy [1 szklanka] (posiekane, rozdrobnione, dowolne - u mnie włoskie)
  • aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka] (indywidualnie, do smaku)
  • czekolada [0.5 szt.] (mozna więcej :))

Przygotowanie:

W pierwszej misce łączymy mokre składniki - rozgniatamy banany na papkę jak najrzadszą, olej i aromat. Mieszamy do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche i dodajemy je do mokrych. Mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy delikatnie pokruszone kawałki czekolady (ja prawie zawsze daję jej więcej - ok 3/4-cała tabliczkę) i orzechy. Można dodać też trochę rodzynek czy nawet wiórków kokosowych :). Przelewamy masę do keksówki i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach do w miarę suchego patyczka. Ciasto nie wyrośnie jak typowy chlebek bananowy gdyż ma w sobie dużo masy owocowej. Ale wychodzi pyszny! Polecam polać stopioną czekoladą czy inną domową polewą ;) Można kombinować z różnymi rodzajami mąk (np z kokosową też! czy oczywiście pszenną) i cukrów - można dać i stewię i erytrol i zwykły cukier :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką