Śmietnik- czekoladowe ciasto ala piernik

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2014-12-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Śmietnik- czekoladowe ciasto ala piernik
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Śmietnik- czekoladowe ciasto ala piernik
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Śmietnik- czekoladowe ciasto ala piernik
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Śmietnik- czekoladowe ciasto ala piernik

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

Ciasto w przygotowaniu jest bardzo proste:)
Jak wynika z jego nazwy wszystkie składniki dodajemy do jednej miski i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowaną masę wylewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Masę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ciasto piecze się ok 45 minut, ale warto je sprawdzać patyczkiem:). Polecam żeby ciasto jeszcze parę minut po upieczeniu potrzymać w wyłączonym piekarniku.

Przygotowanie polewy:

2 duże łyżki masła rozpuścić z posiekaną gorzką czekoladą (lub mleczną jak kto woli). Tak przygotowaną polewą polać jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.

Teraz najlepiej żeby ciasto pozostawić na noc, żeby pożądnie wystygło oraz aby polewa dobrze stężała.

Na drugi dzień należy wyciągnąć ciasto z formy oraz przekroić wzdłuż, jedną połowę wysmarować powidłami i przykryć drugą połową.

Ciasto gotowe:) Jest to mój smak Świąt Bożego Narodzenia, co roku piekła je moja babcia:) Ciasto bardzo łątwo się robi, jest mega smaczne i wilgotne, tylko trochę roboty jest z przekrajaniem go wzdłuż.

Smacznego:)

P.s.
1. Jeżeli zdecydujecie się dodać rodzynki to polecam wam jej obtoczyć w mące, wtedy nie powinny opaść na sam dół ciasta:)
2. Składniki są do wykonania ciasta na dużą blachę, na małą będzie to po prostu połowa wszystkiego.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Bel e Muir, 2015-10-08 07:25:11
    Bel e Muir
    0
    Zrobiłam, rośnie przepięknie, wyszło mega wysokie, zero wyzyka zrobienia zakalca!
    Przez moją nieuwagę nie dodałam oleju i wyszła mi wersja beztłuszczowa light W pierwszy dzień ciacho było trochę gumowe, potem zrobiło się takie fajne, wilgotne. Tak więc pomimo mojego błędu rezultat jak najbardziej zadowalający.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe