Babeczki kawowo- chałwowe

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2014-12-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babeczki kawowo- chałwowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babeczki kawowo- chałwowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babeczki kawowo- chałwowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babeczki kawowo- chałwowe

Składniki:

  • mąka tortowa [2 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
  • sól [1 szczypta]
  • jajka [1 ]
  • olej słonecznikowy [0.5 szklanki]
  • mleko [1 szklanka]
  • kawa rozpuszczalna [3 łyżeczki]
  • chałwa (dwie) [100 g]

Przygotowanie:

W jednej misce oddzielnie mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i w drugiej jajko, olej, mleko oraz kawę. Następnie łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi, miksujemy. Przygotowujemy formę do babeczek (ja mam taką na 12 babeczek i ten przepis jest właśnie na tyle). Do każdego zagłębienia dodaję tak z 1 cm masy, nastepnie wkładam po kawałku chałwy. Chałwę przykrywam resztą masy. W czasie sporządzania masy babeczkowej włączam i nagrzewam piekarnik na 190 stopni. Babeczki pieką się ok. 20 minut.

Babeczki są przepyszne:), najlepsze jak są jeszcze ciepłe (nie gorące):)

P.s. W zależności od tego jakiej wielkości chcecie babeczki, możecie zrobić z jednej porcji, albo tak jak ja robię z półtora (wtedy wyrastają na prawdę duże babeczki:)

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • PatrykLubik, 2016-12-07 10:55:07
    PatrykLubik
    takie babeczki najlepsze do kawy, używam zawsze mąki tortowej szymanowskiej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta