Zupa pikantno - kwaśna "Suan La Tang"

autor: , kategoria: zupy, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2015-01-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pikantno - kwaśna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pikantno - kwaśna
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pikantno - kwaśna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pikantno - kwaśna
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pikantno - kwaśna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pikantno - kwaśna

Składniki:

Przygotowanie:

Poszatkowaną cebulę smażę na oleju kokosowym (jak wszystko), a po chwili dodaję do niej umyte, oczyszczone i skrojone pieczarki - następnym razem spróbuję z grzybami mun. Dorzucam mięso pokrojone w paski, duszę razem około 20'.
Zamiast rosołu (chyba, że mam swój), zagotowuję wodę, dodaję nieco soli i suszonych warzyw + 3 łyżki sosu rybnego - taka moja mała modyfikacja;). Po czym odlewam szklankę, a do reszty wrzucam odsączone pędy bambusa, by w chwilę nabrały miękkości.
Wcześniej zachomikowaną szklanką wywaru zalewam duszące się: cebulę, grzyby i mięso. Po zagotowaniu dodaję do rosołu.
W szklance czy shakerze mięszam mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym, octem, pieprzem. Wolno wlewam do zupy, jednocześnie mieszając.
Ostatnim etapem jest dodanie roztrzepanego jajka, przecedzając przez zęby widelca - mój ulubiony moment:).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Monis48, 2015-01-19 23:21:27
    Monis48
    Spróbuję tego przysmaku. Zobaczymy jak mi wyjdzie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe