Zupa pikantno - kwaśna "Suan La Tang"
Składniki:
- pierś kurczaka [1 op.]
- cebula [1 szt.]
- pieczarki [40 dag]
- pędy bambusa [1 op.] (puszka)
- sos rybny [3 łyżki] (opcjonalnie)
- rosół [5 szklanek]
- mąka ziemniaczana [1 łyżka]
- woda [5 łyżek]
- sos sojowy [3 łyżki]
- ocet balsamiczny [5 łyżek] (luby inny 6%)
- pieprz [0.5 łyżeczki]
- jako [1 szt.]
Przygotowanie:
Poszatkowaną cebulę smażę na oleju kokosowym (jak wszystko), a po chwili dodaję do niej umyte, oczyszczone i skrojone pieczarki - następnym razem spróbuję z grzybami mun. Dorzucam mięso pokrojone w paski, duszę razem około 20'.
Zamiast rosołu (chyba, że mam swój), zagotowuję wodę, dodaję nieco soli i suszonych warzyw + 3 łyżki sosu rybnego - taka moja mała modyfikacja;). Po czym odlewam szklankę, a do reszty wrzucam odsączone pędy bambusa, by w chwilę nabrały miękkości.
Wcześniej zachomikowaną szklanką wywaru zalewam duszące się: cebulę, grzyby i mięso. Po zagotowaniu dodaję do rosołu.
W szklance czy shakerze mięszam mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym, octem, pieprzem. Wolno wlewam do zupy, jednocześnie mieszając.
Ostatnim etapem jest dodanie roztrzepanego jajka, przecedzając przez zęby widelca - mój ulubiony moment:).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz biały
Komentarze