Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe

autor: , kategoria: babeczki i muffiny, bezglutenowe , dodano: 2015-01-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe

Składniki:

  • mąka ryżowa [0.75 szklanki]
  • mąka bezglutenowa [1 szklanka] (u mnie mieszanka: amarantusowa i gryczana biała)
  • cukier [0.75 szklanki] (lub ksylitol, stewia, erytrol - do wyboru)
  • soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
  • cynamon [0.5 łyżeczki] (można więcej)
  • przyprawa do pierników [0.5 łyżeczki] (można więcej)
  • kakao [1.5 łyżki] (można więcej, można dać zamiast karob)
  • jajka [2 szt.]
  • powidła [0.5 szt.] (ok. pół słoiczka, można mniej, smak dowolny: u mnie dżem truskawkowo-czekoladowy domowej roboty)
  • mleko [0.5 szklanki] (zwykłe lub roślinne, u mnie migdałowe)
  • jogurt naturalny [0.25 szklanki] (można zasąpić kefirem, śmietanką itp)
  • olej [0.5 szklanki] (około, można zasąpić oliwą lub innym tłuszczem)
  • czekolada [0.5 szt.] (dowolna)
  • bakalie [0.333 szklanki] (około, wg uznania: orzechy i owoce)

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać ze sobą. Mokre wymieszać oddzielnie. Dodać bakalie i sprawdzić stopień słodkości. Jeśli używamy większej ilości powideł to sprawdzamy by konsystencja nie była ani za rzadka (wtedy dosypać trochę mąki), ani za sucha (wtedy dolać mleka bądź oleju). Mokre przelać do suchych i wymieszać. Zamiast jogurtu zwykłego można roślinny np. sojowy czy ryżowy. Można prócz bakalii dodawać inne dodatki wg uznania: np kruszone ciasteczka, chałwa/tahini itp. :) Wylać masę do foremek muffinkowych na 2/3 wysokości i piec ok. 20 min. w 180 st.C (sprawdzić patyczkiem - kawałki ciasta nie mogą się na nim znajdować ale sam patyczek może być lekko wilgotny). Mieszanka mąk, powideł itp w sumie dowolna ;) Ja polałam domową polewą czekoladową z kakao/karobu, ksylitolu, oleju kokosowego (masła) i kefiru.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • miagiturbo, 2016-06-15 08:41:03
    miagiturbo
    czy mogę dodać mąkę o obniżonej zawartości glutenu np. tej z polskich młynów typ 480? Jestem bardzo jej ciekawa i ostatnio ją kupiłam i chciałabym wypróbować, dużó będą się rożniły muffiny?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem