PIZZA z SEREM - rybka :-)

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2009-12-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIZZA z SEREM - rybka :-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIZZA z SEREM - rybka :-)

Składniki:

Przygotowanie:

Połowę wody podgrzać lekko w garnuszku, dodać pokruszone drożdże, mieszać aż się rozpuszczą.

Usypać z mąki kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże i wymieszać łyżką z częścią mąki.
Wlać resztę podgrzanej wody, oliwę, wsypać sól, zamieszać łyżką, a gdy mąka wchłonie płyny, energicznie zagniatać ciasto rękami, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.

Ciasto uformować w kulę , przykryć ściereczką i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.

Przecier wymieszać z oregano, bazylią, mejerankiem i solą.
Odstawić na pół godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce , w wersji dla dzieci można ponacinać na kształt rybki. :-)
Ciasto posmarować przygotowanym wcześniej sosem.
Nałożyć stary ser.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Oczywiście na górę można nałożyć dowolne składniki.
W zależności od tego, jakie produkty ułożymy na cieście, czas pieczenia może wynieść od 15- 35minut.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • paulina150528, 2010-01-05 13:01:34
    paulina150528
    4
    Wstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu robiłam pizze Trochę się obawiałam bo ja i drożdże nie za bardzo się lubimy, dlatego robiłam ją po cichu. Kształt jej mnie zauroczył i tez zrobiłam rybkę(tylko moja aż tak ładna nie wyszła ). „Mamo ta pizza jest przepyszna” –więcej chyba pisać nie trzeba.

    P.s. Ja dałam przecier własnej produkcji z domowej spiżarni, dorzuciłam salami,pieczarki i papryke, a i czosnek świeży (bo taki najbardziej lubię). Muszę dodać, że spód wyszedł bardzo chrupiący.
  • rapifen, 2010-02-21 20:24:52
    rapifen
    1
    Też daję maksa Mam jednak jedno ale... Nie smarujemy blachy tłuszczem! Posypujemy mąką, absolutnie przy pizzy nie natłuszczamy bo robi się takie "ciasteczko" trochę mąki przez sitko na blachę i jest ładnie. Moja rybka mi nie wyszła, ale ciasto pyszne (ostatnio mam fazę na pizze ) Ale temu przepisowi nic nie brakuje.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem