Pad Thai - makaron ryżowy smażony z krewetkami

autor: , kategoria: owoce morza, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2015-01-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pad Thai - makaron ryżowy smażony z krewetkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pad Thai - makaron ryżowy smażony z krewetkami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Grzyby mun moczymy w letniej wodzie (około 30-60 minut, będą gotowe kiedy kilkukrotnie zwiększą objętość), potem kroimy je dowolnie. Krewetki płukamy i osuszamy. Makaron ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie 5-8 minut, odcedzamy, odstawiamy na bok.

2. W woku rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego, dodajemy do niego chilli pieprz cayenne i smażymy około 30 sekund. Wrzucamy warzywa, pokrojone grzyby mun i całość dusimy pod przykryciem do miękkości.

3. Na osobnej patelni smażymy lekko osolone i posypane pieprzem cayenne krewetki (na odrobinie oleju kokosowego). Gdy będą gotowe wrzucamy je do woka z warzywami.

4. Dodajemy makaron całość smażąc do odparowania wody. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pastę pad thai, sos rybny, cukier palmowy, sok z limonki. Wszystko razem smażymy jeszcze około 5 minut.

5. Podane danie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Konsumujemy oczywiście za pomocą pałeczek :)

*nie jest to oryginalny przepis na pad thai, ale wersja zmodyfikowana - moja :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe