Uroda Życia poleca: faworki czyli chrust

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2015-02-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: faworki czyli chrust
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: faworki czyli chrust

Składniki:

Przygotowanie:

Wykonanie:
1. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Następnie dodaj spirytus oraz wymieszane z sobą żółtka ze śmietaną.
2. Zagnieć sprężyste ciasto. Wybij je drewnianym wałkiem (trzeba je po prostu dokładnie ostukać).
3. Rozwałkuj ciasto cieniutko i wycinaj paski (prostokąty ok. 2 x 8 cm). Każdy pasek przetnij na środku i przez to nacięcie przewiń końce.
4. Smaż faworki na rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
5. Delikatnie je wyjmuj i osącz z tłuszczu na bibule. Gdy ostygną, posyp je koniecznie cukrem pudrem, najlepiej z wanilią (ja w szczelnie zamykanym pojemniku trzymam cukier puder z przekrojoną wzdłuż laską wanilii.)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe