Uroda Życia poleca: pączki z konfiturą z płatków róż

autor: , kategoria: inne desery, babeczki i muffiny , dodano: 2015-02-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: pączki z konfiturą z płatków róż
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: pączki z konfiturą z płatków róż

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka [1 kg]
  • drożdże [50 g]
  • żółtko z jajka [3 szt.]
  • mleko [250 ml]
  • cukier [50 g]
  • cukier waniliowy [1 łyżka]
  • jajka [1 szt.]
  • spirytus [25 ml]
  • skórka z cytryny [1 szt.]
  • sok z cytryny [1 szt.]
  • masło [50 g]
  • sól (szczypta)
  • konfitury [250 g] (z płatków róży wymieszanej z odrobiną rumu)
  • smalec [1.5 kg] (do smażenia)
  • Lukier
  • cukier puder [250 g]
  • sok z cytryny [1 szt.]
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Wykonanie:
1. Drożdże utrzyj z 1 łyżką cukru, dodaj 150 ml mleka oraz 200 g mąki. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Dodaj żółtka rozmieszane z jajkiem, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj resztę mąki, mleka, sok i skórkę otartą z cytryny, rum i szczyptę soli. 3. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się sprężyste, lśniące i zacznie odchodzić od ręki.
4. Dodaj roztopione i ostudzone masło, ponownie wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
5. Nabieraj łyżką porcje ciasta i natłuszczonymi dłońmi formuj płaskie krążki. Na ich środku układaj łyżeczką konfitury i dokładnie zlepiaj brzegi ciasta. Układaj na stolnicy wysypanej mąką.
6. Ponownie przykryj bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
7. Rozgrzej mocno smalec w szerokim garnku i wkładaj po kilka pączków zlepieniem do dołu (tak aby pączki się z sobą nie sklejały!).
8. Przykryj rondel i smaż na średnim ogniu tak długo, aż staną się rumiane. Drugą stronę smaż bez przykrycia.
9. Pączki układaj na bibule, aby odsączyć tłuszcz.
10. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na lukier.
11. Polukrowane pączki posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dawna tradycja głosi, że jeśli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie mu się wiodło przez cały rok. Z kolei kiedyś wkładano do niektórych migdał lub orzech, a jeśli ktoś na niego trafił, oznaczało to wielkie szczęście.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką