Ciasto jaglane kakaowo - kawowe

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jaglane kakaowo - kawowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jaglane kakaowo - kawowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jaglane kakaowo - kawowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto jaglane kakaowo - kawowe

Składniki:

  • kasza jaglana [1 szklanka]
  • kawa [2 szklanki] (zaparzona, może być mocniejsza niż pita na co dzień, może być z dodatkiem mleka - jak lubicie)
  • jajka [2 szt.]
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
  • rodzynki
  • orzechy włoskie (lub inne)
  • czekolada [0.5 szt.] (pokruszona na kawałeczki)
  • kakao [1 łyżeczka] (kopiasta)
  • karob [1 łyżeczka] (kopiasta)
  • mleko [0.3 szklanki] (około, może być zwykłe lub roślinne - u mnie migdałowe)
  • olej [25 g]
  • cukier [0.333 szklanki] (około, sprawdzać masę. U mnie zamienniki: erytrol i stewia)
  • siemię lniane [1 łyżeczka] (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kaszę przepłukujemy na sitku zimną, a potem wrzącą wodą. Do garnka wlewamy dwie szklanki kawy (ja zrobiłam na takiej, którą pijam na co dzień z odrobiną mleka migdałowego, Tu proponuję dać ciut mocniejszą) i zagotowujemy, na to wrzucamy kaszę i gotujemy jeszcze na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min do uzyskania lepiącej (ale nie rozgotowanej) konsystencji. Po ugotowaniu studzę ją, następnie blenduję z resztą składników (prócz bakalii, orzechów i czekolady - te daję na końcu). Sprawdzam stopień słodkości - lepiej zacząć od małej ilości i potem jak coś dosładzać :) Ja używam generalnie ksylitolu, stewii lub erytrolu. W razie czego dodaję na końcu jeszcze odrobiny mleka by ciasto nie było bardzo gęste - raczej lekko lejące i bez trudno wlewające się do keksówki. Piekę ok 80 min w temperaturze 180 stopni. Trzeba sprawdzać patyczkiem - może być wilgotny! (byle nie było całe oblepione ciastem :D). Wtedy ciasto jest mięciutkie i mokre w środku co fajnie się łączy z konsystencją ciasta i jego słodkością ;) Trzeba kontrolować czas by nie wysuszyć za bardzo! Idealnie zastępuje śniadanie i jest zdrowym ciachem :) Nie wyrasta za bardzo - po upieczeniu leciutko osiada. Można kombinować z różnymi dodatkami a także płynami do gotowania - np na soku marchwiowym, jabłkowym, różnych mlekach itp ;)

Na zdjęciu połowa jednego kawałka bo reszta została już wymieciona :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Lycosa, 2015-03-01 23:17:23
    Lycosa
    1
    Oceniam na 5! To jest świetny przepis! Dziękuję!
  • geosmina, 2015-03-03 21:19:00
    geosmina
    1
    Tylko, zabijcie mnie, ale co to jest "karob "??
  • Mirianka, 2015-03-05 10:28:18
    Mirianka
    Nie ma za co

    Karob to mączka chleba świętojańskiego - zamiennik kakao tyle że mniej kaloryczny i bardziej jeszcze wartościowy Do kupienia już w wielu miejscach, sklepach ze zdrową żywnością a nawet supermarketach
    Komentarz
  • agtx, 2015-07-11 11:28:58
    agtx
    0
    Fajny przepis.
    Co do karobu: nie cierpię tej mączki chleba świętojańskiego, dodają to wszędzie jako zagęszczacz i psują smak produktów.
  • Mirianka, 2015-07-13 10:37:15
    Mirianka
    Ja z kolei bardzo lubię i też dodaję wszędzie gdzie się da chyba kwestia gustu
    Komentarz
  • TENNICKJESTTYLKOMOJ, 2015-12-18 00:12:07
    TENNICKJESTTYLKOMOJ
    czym zastąpić karob i czy w ogóle trzeba? ile dajesz orzechów i rodzynek?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe