Uroda Życia poleca: zielone liście, soczewica i pieczone pomidory

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, sałatki , dodano: 2015-03-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: zielone liście, soczewica i pieczone pomidory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: zielone liście, soczewica i pieczone pomidory

Składniki:

Przygotowanie:

Asafetyda to przyprawa kuchni hinduskiej, którą dodaje się do potraw z roślin strączkowych, aby ułatwić ich trawienie (sprawdza
się świetnie!); ma charakterystyczny cebulowo-czosnkowy zapach, który podczas gotowania szybko się ulatnia. Do kupienia w formie proszku w sklepach z hinduską żywnością oraz w internecie.

1. Piekarnik nagrzej do 1900C.
2. Pomidory umieść na blaszce do pieczenia, skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez ok. 20 min, aż staną się lekko przypieczone.
3. Opłukaną soczewicę przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min, aż stanie się miękka, ale nadal jędrna.
4. Ugotowaną soczewicę wylej na sito, przelej zimną wodą, usuń listki laurowe i odstaw do odsączenia.
5. Na półmisku lub na talerzach ułóż zielone liście, lekko ciepłą soczewicę oraz upieczone pomidory. Całość polej dressingiem, np. winegretem z czosnkiem.
6. Dodaj sól i pieprz do smaku.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe