Bezglutenowa babka cytrynowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, bezglutenowe , dodano: 2015-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowa babka cytrynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowa babka cytrynowa

Składniki:

Przygotowanie:

Mieszamy razem mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy powoli cukier waniliowy (bądź zwykły albo zamiennik - u mnie ksylitol). Jeśli nie mamy takiego to zwykły a dodatkowo łyżeczkę esencji waniliowej dorzucamy potem do mokrych składników). Do żółtek dodajemy sok z cytryny i olej - mieszamy. Dodajemy to do ubitych białek wraz ze skórką cytrynową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy powoli. Na końcu dodajemy porcjami mąki (ja po ok 2 łyżki) i delikatnie wmieszamy ją za każdym razem w masę. Ciasto przelewamy do formy do babki ( u mnie silikonowa także bez żadnego natłuszczania). Pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku ok. 50 min do suchego patyczka. Babka ładnie rośnie, jest bardzo cytrynowa ale nie mokra - ani nie za sucha, taka idealna :) Polecam z cukrem pudrem!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem