Bezglutenowa babka cytrynowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, bezglutenowe , dodano: 2015-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowa babka cytrynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowa babka cytrynowa

Składniki:

  • mąka jaglana [35 g]
  • mąka ziemniaczana [60 g]
  • jajka [5 szt.]
  • cukier waniliowy [7 łyżek] (lub zwykły, u mnie ksylitol)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (spora, bezglutenowy)
  • olej [3 łyżki] (nadający się do pieczenia)
  • sok z cytryny [1 łyżka] (około - sprawdzić smak lub wycisnąć z ok. połowy cytryny)
  • skórka z cytryny [2 szt.] (starta z dwóch wyparzonych cytryn)

Przygotowanie:

Mieszamy razem mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy powoli cukier waniliowy (bądź zwykły albo zamiennik - u mnie ksylitol). Jeśli nie mamy takiego to zwykły a dodatkowo łyżeczkę esencji waniliowej dorzucamy potem do mokrych składników). Do żółtek dodajemy sok z cytryny i olej - mieszamy. Dodajemy to do ubitych białek wraz ze skórką cytrynową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy powoli. Na końcu dodajemy porcjami mąki (ja po ok 2 łyżki) i delikatnie wmieszamy ją za każdym razem w masę. Ciasto przelewamy do formy do babki ( u mnie silikonowa także bez żadnego natłuszczania). Pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku ok. 50 min do suchego patyczka. Babka ładnie rośnie, jest bardzo cytrynowa ale nie mokra - ani nie za sucha, taka idealna :) Polecam z cukrem pudrem!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką