Bezglutenowy żurek z białą kiełbasą najprostszy!

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy, bezglutenowe , dodano: 2015-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowy żurek z białą kiełbasą najprostszy!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezglutenowy żurek z białą kiełbasą najprostszy!

Składniki:

  • woda [2 l] (lub 2,5 litra)
  • kiełbasa biała [4 szt.] (między 3-5 kiełbasek wg uznania)
  • chleb pełnoziarnisty [3 szt.] (3 kromki ciemnego chleba bezglutenowego)
  • włoszczyzna (do zupy: 2 marchewki, kawałek selera, korzeń pietruszki)
  • cebula
  • ziele angielskie [5 szt.] (ziarenek)
  • liście laurowe [2 ]
  • ziemniaki (kilka sztuk)
  • czosnek [2 ząbki]
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

Przekroić obraną cebulę na pół, podpiec na suchej patelni lub w suchym garnku. Można też podpiec na gazie do szczernięcia.
Zagotować wodę, dodać pokrojony w kostkę chleb, obrane warzywa w całości, ziele angielskie, listki laurowe, posolić (nie za dużo, kiełbaski mogą być słone). Gotować aż warzywa będą na pół miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbaski i roztarty z solą czosnek (ja dodałam płatki suszone czosnku - dosyć sporo ponieważ lubimy go w domu :) )i gotować aż ziemniaki będą całkiem miękkie a chleb się rozgotuje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, roztartym w palcach majerankiem.
Zakwasić sokiem z cytryny, odstawić na 2 godziny, aby się „przegryzł”. Można doprawić śmietaną. Podawać z jajkiem, kiełbasą itd.
Żurek wychodzi dosyć gęsty. Jeśli ktoś woli rzadsze zupy, może go rozcieńczyć, dodając serwatkę, maślankę lub sok z kiszonych ogórków.
Pyszny i prostu - mój hit bezglutenowych świąt ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z bobu

Komentarze

  • TENNICKJESTTYLKOMOJ, 2015-12-18 00:06:57
    TENNICKJESTTYLKOMOJ
    0
    Twoja zupa jest super! Myślałam że wyjdzie niedobre albo że w ogóle zdjęcie nie jest prawdziwe bo rozczarowałam się już na wielu przepisach z neta a tu miłe zaskoczenie. Byłam sceptyczna co do żurku na chlebie ale chleb się całkowicie rozpuścił i zagęścił zupkę. Dałam chleb z lidla żytni na zakwasie. na końcu łyżka soku z cytryny. Mniam, zapisuje przepis, jest rewelacyjny, polecam. P.S. tylko faktycznie troszkę przesoliłam. Trzeba uważać. Dodałabym zdjęcie ale żurku już nie ma

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką