Sernik kajmakowy najlepszy!

autor: , kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy, bezglutenowe , dodano: 2015-04-07
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sernik kajmakowy najlepszy!
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sernik kajmakowy najlepszy!

Składniki:

  • SPÓD
  • ciastka [150 g] (bezglutenowe u mnie Gullon bez cukru z kawałkami czekolady)
  • masło [60 g] (można dać wegańskie Alsan-Bio)
  • MASA
  • ser twarogowy [1 kg] (u mnie sernikowy,mozna dać mieszankę sernikowego i zwykłego serka chudego - u mnie pół na pół)
  • budyń waniliowy [2 łyżki] (proszku! Bezglutenowy)
  • masa kajmakowa [300 g] (z Gostynina)
  • cukier [0.333 szklanki] (u mnie ksylitol)
  • jajka [4 szt.]
  • czekolada mleczna (lub gorzka - dowolna ilość pokruszona, dodana do masy dla smaku)
  • POLEWA
  • masa kajmakowa (rozłożona równomiernie pędzelkiem - parę machnięć, ok 1/6 puszki)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.Ciasteczka kruszymy w malakserze, w palcach bądź tłuczkiem do mięsa ;) Łączymy z roztopionym masłem i wykładamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy proszek budyniowy i ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier lub inne słodzidło (u mnie ksylitol), a następnie wbijamy kolejno jajka, miksując po każdym chwilę do połączenia się. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce masę kajmakową (najlepiej wcześniej odmierzyć 300 g i wymieszać do energicznie w osobnej misce dla uzyskania gładkiej konsystencji) i miksujemy do połączenia.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy przez 15 min. w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Uchylamy piekarnik i studzimy. Po wystudzeniu sernik wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję. Polewa: nabieramy masę kajmakową na łyżeczkę i pacamy ją na spód ;) rozprowadzamy pędzelkiem. Potem on się łądnie połączy w lodówce czy późniejszym czasie. Udekorowałam go dodatkowo gwiazdkami Milky Way ;) Można dodać do polewy także orzechy arachidowe, kawałki czekolady, zastąpić kajmak rozpuszczoną czekoladą itp - co kto woli.
Wg mnie najlepszy sernik ever!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem