TORT śmietankowo- owocowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2009-12-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TORT śmietankowo- owocowy

Składniki:

Przygotowanie:

Podaję przepis na mój pierwszy tort, który zrobiłam mężowi na urodziny. Jeszcze mam sporo do zrobienia, jeśli o wygląd tortu chodzi, ale smak- pychotka!
Tort jest lekki, smaczny.

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopty.
Jajka z cukrem długo ubijać na sztywno.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem wymieszać, podzielić na trzy części.
Piec kolejno trzy krążki biszkoptowe.
Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę lub na wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy krążek pieczemy 20-30 minut w temp. 160 stopni.

Masa śmietanowo- owocowa.
Ubijamy kremówkę na puszystą masę- krem, dodajemy owoce (jeśli są świeże mogą być w całości, mrożone zbyt ładnie się nie prezentują, więc lepiej je zmiksować razem ze śmietaną, wtedy mamy różową masę) , wszystko razem mieszamy.

Biszkopt przekładamy z masą śmietanowo- owocową, górę sypiemy kolorową posypką, wbijamy świeczki i ... smacznego. :-)

    Śr. ocena: 2.88 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • zuzaneczka, 2010-01-19 18:41:24
    zuzaneczka
    nie jestem pewna czy całe jajka da się ubić na sztywno z cukrem? białka na pewno Szybciej chyba piecze się jeden biszkopt i dzieli na trzy części. Te jak widzę wyszły niezbyt foremne, ale w sumie w torcie to nie widać
    Podane składniki są na tortownicę jakiej wielkości?
    Trzeba chyba dodać bardzo dużo owoców do śmietany żeby nie wypłynęła pod ciężarem następnych warstw biszkoptu.
    Tort niezbyt dokładnie i ładnie ozdobiony.
    Komentarz
  • juras23k, 2010-01-19 23:19:47
    juras23k
    jak napisała moja poprzedniczka łatwiej zrobić 1 biszkopt i podzielić go bo w tym przypadku wyszły trochę nierówne no i estetyka też nie jest najlepsza. jednak przepis jest wmiare ok. dodałbym to masy jeszcze śmietanke fix by była sztywniejsza i nie wypływała z tortu przy dłuższym staniu na stole.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-20 07:37:50
    ewelline
    jajek całych nie da się obić na sztywno raczej ´, części tortu nierówne w całości nie widać tego na zdjęciu ale na żywo na pewno nie wygląda to efektownie.
    Komentarz
  • kataszynka, 2010-04-02 15:57:30
    kataszynka
    2
    oczywiście, że całe jaja z cukrem da się ubić na sztywno. Trzeba po prostu bardzo długo ubijać, ale warto, bo bez żadnych proszków do pieczenia wychodzi pulchny, pyszny, i duży. Sama też robię 3 biszkopty osobno, bo jak by się jeden przekroiło na 3 zapewniam- nie wyglądało by to bardziej estetycznie!
    Przepis jasny, trochę gorzej z estetyką, ale nie każdy od razy tworzy cuda

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe