Łosoś z sojowym masłem i czosnkowymi warzywami

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2015-04-27
  • Łosoś z sojowym masłem i czosnkowymi warzywami

Składniki:

  • pieprz biały (szczypta)
  • masło [25 dag] (temperatura pokojowa)
  • czosnek [4 ząbki] (drobno posiekany)
  • ryż [25 dag]
  • sezam ziarenka [2 łyżki] (podsmażony)
  • imbir (korzeń, 2 cm)
  • łosoś [4 szt.] (filety, świeży)
  • mrożonka - mieszanka warzywna [40 g] (sezonowe)
  • sos sojowy [2 łyżki]

Przygotowanie:

Zmieszać sos sojowy i masło do uzyskania jednolitej masy. Sos sojowy może dodać smaku różnym potrawom, np. stekom, risotto, makaronom, jajkom czy rybom.

Warzywa pokroić na równe cząstki. Ugotować ryż. Po ugotowaniu zmieszać z sezamem, imbirem i przykryć aby nie wystygło.

Podsmażyć warzywa na małej ilości masła sojowego, na małym ogniu z pokrywką dla szybszego przygotowania. Przed zdjęciem z ognia dodać czosnek.

Przyprawić łososia białym pieprzem i ułożyć skórą do dołu. Każdy kawałek skropić małą ilością masła sojowego. Smażyć na grillu przez 3 do 4 minut, potem ostrożnie obrócić i smażyć przez kolejne 4 do 5 minut. Zdjąć kiedy skórka będzie chrupka.

Łososia podawać najlepiej na warzywach i ryżu. Polać odrobiną sojowego masła pozostałego na patelni po smażonych warzywach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Filetowanie ryb

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe