Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy

autor: , kategoria: babeczki i muffiny, bezglutenowe , dodano: 2015-05-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy

Składniki:

  • marchew [100 g]
  • rodzynki [75 ]
  • margaryna [125 g] (miękka)
  • cukier [125 g]
  • jajka [2 szt.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (bezglutenowy)
  • mąka [150 g] (mieszanka mąk jasnych bezglutenowych)

Przygotowanie:

* lukier: 60 g cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny

Przygotowanie:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Namocz rodzynki.
Wymieszaj w jednej misce mokre składniki – margarynę i jajka a w drugiej suche składniki - mieszankę mąk, cukier i proszek do pieczenia. Połącz zawartość obu misek, dodaj marchew i rodzynki I dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek ciastem, wstaw do piekarnika I piecz przez około 35-40 min.
Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder i sok na gładką masę i pokryj nim babeczki.

Porady: muffinki ozdobić wg unania. Zamiast prostego lukru można użyć lukru przygotowanego z białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki czemu umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na rózne kolory.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem