Ziemniaczki podsmażane

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2009-12-21
  • Ziemniaczki podsmażane

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki, jak to przeważnie ziemniaki obieramy i jak już nieco mniej przeważnie kroimy w drobną kostkę. Ładujemy towarzystwo na patelnię - koniecznie teflonową z grubym dnem - bez takiej nie ma co nawet podchodzić do zabawy. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, żeby przyprawy poprzylepiały się do każdego pojedynczego kartofelka. Przykrywamy pokryweczką odpalamy największy palnik na najmniejszym ogniu i dusimy aż wszystko zmięknie (15-20 minut). Czas pichcenia w dużej mierze zależy od kształtu naczynia, wypełnienia go pyrami i wielkości kostek. Za mieszanie ziemniaków w trakcie pichcenia można sobie od razu przywalić po łapach, bo wszystko zacznie przywierać i się rozwalać. Można czasem podnieść pokrywkę i pomęczyć biedne warzywa widelcem coby sprawdzić czy zmiękły po tych torturach. Mieszanie można zaryzykować po tym jak już są miękkie i uzyskać na nich taką twardszą skorupkę, choć osobiście nie chce mi się tak długo czekać.
Dobre wszędzie tam, gdzie nadają się frytki.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-14 21:11:45
    kropka75
    2
    Coś ostrego i byłoby cudnie.

    Bardzo lubię takie ziemniaki, niestety nie wychodzą mi tak jak bym chciała. Być może dlatego że nie posiadam teflonowego rondla o tak grubym dnie. Zwykle się jednak przyczepią, a mieszane jak w przepisie - rozpadają.
    Z braku laku robię w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, ale to już nieco inny smak.

    Dobry przepis.
  • kasiasiar, 2010-01-28 13:05:49
    kasiasiar
    0
    ja najpier podgotowuje troszke ziemniaki a potem takie półmiękkie studzę, kroję, doprawiam i dopiero na patelnię .
    Smakują wybornie
  • magdaka13, 2010-01-28 22:40:31
    magdaka13
    kasiar-ale to zupelnie inny przepis, o ktorym mowisz...
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-03 22:10:14
    mooonik
    2
    Prawie takie same ziemniaki robi mój mąż, nie kroi ich w kostkę tylko w plasterki i dodaje paprykę ostrą i pieprz, niemniej jednak przepis dobrze opisany i ważna uwaga o nie mieszaniu ziemniaków w trakcie zamieszczona

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem