Cranberry Noël

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2015-05-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cranberry Noël
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cranberry Noël

Składniki:

  • masło śmietankowe [225 g] (miekkie masło)
  • cukru [0.5 szklanki]
  • mleko [2 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • mąka pszenna [2.5 szklanki]
  • żurawina [20 dag]
  • orzechy laskowe [10 dag]
  • orzechy nerkowca [10 dag]
  • pistacje [10 dag]
  • kokos [20 dag]

Przygotowanie:

1. Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
2. Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą (lub mlekiem) . Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. 3. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12-15 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Paluchy wiedźmy na Halloween FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem