Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Sto lat. jabłecznik i truskawki w roli głównej - przepis - Kulinaria Wizaz.pl

Sto lat. jabłecznik i truskawki w roli głównej

autor: , kategoria: , dodano: 2015-06-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sto lat. jabłecznik i truskawki w roli głównej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sto lat. jabłecznik i truskawki w roli głównej

Składniki:

  • truskawki [1 kg]
  • masło [150 g]
  • mąka [2 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • jabłka [1.5 kg]
  • jajka [4 szt.]
  • śmietana kwaśna [2 łyżki]
  • cynamon [5 łyżek]

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy 2 żótka i 2 całe jajka. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Czekając na ciasto obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku aż zmiękną. Dodajemy cynamon. Pierwszą część ciasta po 2 godzinach wykładamy z lodówki i trzemy na tarce. Starte wiórki układamy gęsto na blaszce. Na to układamy upieczone jabłka. Wwyciągamy drugą część ciasta z lodówki i trzemy na tarce. Układamy na warstwę jabłek. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Do przyzdobienia stołu układamy truskawki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta