Gnocchi Bolognese

autor: , kategoria: kluski, kuchnia włoska , dodano: 2009-12-21
  • Gnocchi Bolognese

Składniki:

Przygotowanie:

KLUSECZKI:

Ziemniaki ugotować.Odcedzone, jeszcze ciepłe zmielić w maszynce.Wymieszać z mąką, jajkiem i roztopionym masłem.Powstałą masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części.Z obu zrobić długie wałki, podzielić na małe kawałki.Formować kluski i widelcem wycisnąć wzorek.Gotować partiami w osolonej wodzie do wypłynięcia.

SOS:
Cebulę, marchew, seler posiekać i razem z przemielonym mięsem smażyć na dużej patelni na oliwie z oliwek.Po kilku minutach dodać wino i dobrze wymieszać.Kiedy wino wyparuje dodać pomidory i 2 łyżki koncentratu.Doprawić do smaku ziołami,solą,świeżo zmielonym pieprzem.Całość podlewać bulionem i dusić na małym ogniu aż sos nabierze odpowiedniego aromatu i zgęstnieje.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem