Gnocchi Bolognese

autor: , kategoria: kluski, kuchnia włoska , dodano: 2009-12-21
  • Gnocchi Bolognese

Składniki:

  • ziemniaki [1 kg] (najlepiej mączne)
  • mąka pszenna [250 g]
  • masło [40 g]
  • jajka [1 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • seler naciowy [1 szt.] (łodyga)
  • pomidory [400 g] (posiekane bez skórki)
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]
  • marchew [1 szt.] (mała)
  • wołowina [400 g]
  • wino czerwone wytrawne [1 szklanka]
  • bulion [1 szklanka] (wołowy)
  • ser parmezan (świeży)

Przygotowanie:

KLUSECZKI:

Ziemniaki ugotować.Odcedzone, jeszcze ciepłe zmielić w maszynce.Wymieszać z mąką, jajkiem i roztopionym masłem.Powstałą masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części.Z obu zrobić długie wałki, podzielić na małe kawałki.Formować kluski i widelcem wycisnąć wzorek.Gotować partiami w osolonej wodzie do wypłynięcia.

SOS:
Cebulę, marchew, seler posiekać i razem z przemielonym mięsem smażyć na dużej patelni na oliwie z oliwek.Po kilku minutach dodać wino i dobrze wymieszać.Kiedy wino wyparuje dodać pomidory i 2 łyżki koncentratu.Doprawić do smaku ziołami,solą,świeżo zmielonym pieprzem.Całość podlewać bulionem i dusić na małym ogniu aż sos nabierze odpowiedniego aromatu i zgęstnieje.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z groszkiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką