Botwinka ze świeżym koprem i jajami przepiórczymi

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2015-06-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Botwinka ze świeżym koprem i jajami przepiórczymi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Botwinka ze świeżym koprem i jajami przepiórczymi

Składniki:

  • botwinka [2 pęczki] (z z kilkoma całymi buraczkami)
  • kefir [800 ml]
  • ocet jabłkowy [1 łyżka]
  • koperek [1 szklanka] (posiekany)
  • czosnek [1 ząbek] (drobno posiekany)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do podania ugotowane na twardo przepiórcze jajka, pokrojony ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, tymianek, młode ziemniaczki itd.

Wykonanie:
1. Botwinkę dokładnie umyj i odetnij korzonki.
2. Buraczki obierz i pokrój na małe kawałki. Łodyżki i listki posiekaj drobno.
3. Botwinkę umieść w garnku i zalej niewielką ilością wrzącej wody (tak, by ledwie przykrywała warzywa).
4. Dodaj ocet jabłkowy (aby buraczki nie straciły koloru) i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min lub tak długo, aż będą miękkie.
5. Następnie dopraw solą i odstaw do ostudzenia.
6. Do ostudzonego wywaru dodaj kefir oraz pozostałe składniki i wymieszaj.
7. Całość ochłódź. Podawaj np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz czerwony

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem