Gazpacho ze świeżą bazylią

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2015-06-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gazpacho ze świeżą bazylią
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gazpacho ze świeżą bazylią

Składniki:

  • pomidory [1 kg]
  • ogórek gruntowy [3 szt.] (obrane i pokrojone)
  • papryka czerwona [1 szt.] (oczyszczona i pokrojona)
  • cebula [1 szt.] (szalotka)
  • oliwa z oliwek [4 łyżki] (extra vergine)
  • bazylia (posiekane listki)
  • czosnek [1 ząbek] (wyciśnięty)
  • sól morska
  • pieprz (świeżo mielony)
  • sok z cytryny [1 łyżka] (lub z limonki)

Przygotowanie:

Wykonanie:
1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki.
2. Razem z innymi składnikami umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
3. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4. Ochłódź w lodówce.

Podawaj z grzankami z razowego chleba lub bagietką, pokrojonymi w kosteczkę ogórkami, papryką, 1 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżeczką oliwy, kilkoma kostkami twardego sera feta.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa cebulowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem