Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Chałwowa poezja! - przepis - Kulinaria Wizaz.pl

Chałwowa poezja!

autor: , kategoria: , dodano: 2015-06-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałwowa poezja!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chałwowa poezja!

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt:
Zaczynamy od oddzielenia 5 białek od żółtek i ubicia ich na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie połączyć, najlepiej szpatułką,a nie mikserem. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm lub kwadratową o boku ok. 20 cm, posmarować spód tortownicy i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 około 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

Krem:
Masło utrzeć mikserem na białą i puszystą masę. 2 jajka w całości wbić do blaszanej miski razem z cukrem i ubić je na parze z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna i gęsta. Wystudzić. Masę jajeczną dodać do masła porcjami, wymieszać. Na końcu połączyć z 350 g chałwy oraz likierem i włożyć do lodówki.

Wykonanie:
Na paterze położyć jeden blat biszkoptowy i mocno nasączyć ponczem, posmarować grubą warstwą konfitury i kremu. Ułożyć następny blat i powtórzyć czynności. Następnie położyć trzeci blat, nasączyć i lekko docisnąć. Posmarować całość niedużą ilością kremu.Kremówkę podgrzać, nie gotować, włożyć czekoladę, 2 łyżki masła i rozpuścić. Lekko przestudzić i wylać na wierzch tortu. Wygładzić na wierzchu, boki tortu nie muszą być pokryte czekoladą. Rozkruszone orzechy (ulubione: włoskie, nerkowce, laskowe) uprażyć na suchej patelni i obłożyć dokładnie boki tortu. Udekorować dowolnie. Polecam pralinkami lub kandyzowanymi wiśniami. I gotowe!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe