Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Tort kokosowy Malibu - przepis - Kulinaria Wizaz.pl

Tort kokosowy Malibu

autor: , kategoria: , dodano: 2015-06-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort kokosowy Malibu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort kokosowy Malibu

Składniki:

Przygotowanie:

Upiec biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać (na dużych obrotach miksera) do uzyskania lśniącej konsystencji.
Obroty miksera zmniejszyć i dodać żółtka
Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z ciastem (aby piana jak najmniej opadła).
Tortownicę wysmarować masłem i posypać mąką (same dno).
Przełożyć ciasto.
Piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem:
Oba budynie ugotowć w 1/2 litra mleka i 1/2 szklanki cukru.
Wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Mieszając (małymi obrotami miksera) dodawać po łyżce budyniu.
Krem schłodzić w lodówce (około 1 h).
Tort:
Biszkopot przekroić na 3 placki a krem podzielić na 3 części.
Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć 1/3 ponczu i rozsmarowac na nim krem.
Położyć kolejny spód, nasączyć, rozsmarować drugą część kremu.
Całość przykryć klejnym plackiem i posmarować pozostałą masę (również na bokach).
Tort dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi (wierch i boki).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe